Günümüz dünyasında artık neredeyse tüm cisimler, yazılım aracılığı ile yönlendirilmektedir. Aklınıza gelebilecek örnekleri bir düşünün, nerelerde yazılıma ihtiyaç duyuyoruz? Veya ihtiyacımızın olmadığı bir alan kaldı mı? Cevaplarınızı duyar gibiyim. Peki, sizde yazılıma yeni başlayanlardan mısınız ya da başlamayı düşünenlerden? O zaman bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken önemli birkaç husus bulunmakta. Gelin bunlara bir göz atalım.
Yazılımı Ne İçin İstiyorum
İlk cevap vermeniz gereken soru bu olmalıdır. Çünkü kendinize bir hedef belirlemediğiniz takdirde maalesef ki rüzgârın etkisine kapılıp bir oraya bir buraya sürüklenip duracaksınız. Bundan dolayı ilk önceliğiniz, ne yapmak istediğinizi veya hangi yolda yürümek istediğinize karar vermenizdir. Bunun için de yazılım sektöründe iyi bir araştırma yapın, makaleler, bloglar okuyun, girmek istediğiniz spesifik sektörden biri/birileriyle iletişim sağlayın.
Örneğin, mobil uygulama mı geliştirmek istiyorsunuz ya da yapay zeka öğrenmesi? Bu örnekleri çok daha fazla çeşitlendirebiliriz ama ne demek istediğimi anladığınızı düşünüyorum. Emin olun, aklınızdaki soru işaretlerinizi gidermeden veyahut teorik bilgi sahibi olmadan işin içine girmek, kendi piminizi çekmeniz anlamına gelmektedir.
Yazılıma Hangi Programlama Dilinden Başlamalıyım
Çok sık sorulan sorulardan biri de budur. İnsanlar yazılım sektörüne girerken en çok kararsız kaldıkları noktalardan birisi de budur. Fakat bu sorunun ortaya çıkış sebebi de az çok bellidir. Birincisi, sektöre girecek veya girmiş olan kişilerin kendilerine bir yol haritası çizmemesi, plan yapmaması, hedefini tam olarak belirleyememesi. İkincisi, insanlar yazılımı sadece programlama dili öğrenmek ile ilgili olduğunu düşünmekte fakat yazılım, birçok etkeni içerisinde barındırır ve tek bir algoritma mantığı içerisine sığdırılamaz.
Yukarıda da bahsettiğim gibi yazılımı ne için istediğinize karar verdiğinizde, kendinize ilk versiyonda niş bir alan seçimi yaptıktan sonra artık hangi programlama dilinden başlayacağınıza karar verebilirsiniz. Şimdi ben sizlere, kafanızdaki soru işaretlerinizi gidermeniz ve tercih yapmanızı kolaylaştırabilmek adına, en sık kullanılan ve kendi alanlarında büyük bir pazar payına, iş yelpazesine sahip programlama dillerinden özet olarak bahsedeceğim.
Python
Python programlama dili gerçekten büyük çaplı bir kullanım opsiyonuna sahiptir. Bu programlama dili uzun yıllardır yazılım sektöründe en çok kullanılan programlama dilleri arasında ilk 5 içerisinde yer almaktadır. Python Windows, Linux, Mac platformlarında rahatlıkla kullanılmakla birlikte Linux kullanıcılarının vazgeçilmez bir parçasıdır.
Eğer, siber güvenlik, veri işleme uzmanı, yapay zeka, sistem yöneticiliği gibi alanlarda kendinizi geliştirmek, uzman olmak istiyorsanız Python sizin eliniz, ayağınız gibi olacaktır.
Java
Nesne tabanlı olan Java programlama dilinin uygulama alanları çok fazladır. Java ile uygulamalar geliştirebilir, sistemler oluşturabilirsiniz. Python da olduğu gibi Java’da da ve bundan sonra bahsedeceğim diğer 3 programlama dilinde de Windows, Mac ve Linux işletim sistemleri tarafından desteklenmektedir.
Java daha çok mobil uygulama, uygulama geliştirici, arayüz tasarımı alanlarında kendinizi geliştirmek ve buna istinaden bir kariyer oluşturmak istiyorsanız Java sizin için doğru adres.
JavaScript
JavaScript çok fazla Java ile karıştırılsa da kesinlikle ikisi birbirinden farklı dillerdir. Java ile yapacaklarınız belirli iken JavaScript daha dinamik bir yapıdadır. İstemci taraflı çalışmakla birlikte uygulamanın hem arka planında hem ön planında yer alabilmektedir.
JavaScript üzerinde uzmanlaşmak istiyorsanız, ön yüz geliştiricisi(front end developer), web geliştirme alanlarında da uzman olacaksınız demektir.
PHP
PHP, kullanım alanları ve yetkinlikleri olarak en az yukarıda bahsettiğim diller kadar yetkin ve kullanışlıdır. PHP, sunucu taraflı çalışmakla birlikte arka planda neler olup bittiğini belirler.
Eğer bir arka plan geliştiricisi(back end developer) olmak istiyorsanız PHP tam size göre bir dil. Unutmayın arka planda işler ön plandakine göre çok daha farklıdır. Bir buz dağının görünen yüzünü bir de görünmeyenini düşünün. Tabi buna istinanden ön yüz geliştiriciler ile arka yüz geliştiriciler arasındaki maaş, konum farkı da buna göre olmakta. Siz anladınız 🙂
C++
C++, C programlama dilinin geliştirilmiş versiyonudur ve kendi içerisinde de zaten C yi barındırır. Nesne yönelimli bir dil olan C++, gerçek anlamda yapabilecekleri konusunda çok bonkördür. Şu an bu yazıyı okuduğunuz telefonunuzun, bilgisayarınızın yazılımı ve donanımın, daha birçok hayatınızın merkezinde bulunan uygulama ve cisim C++ sayesinde oluşmuştur veya bu denli büyük bir işlevselliğe sahiptir.
Kendinize veya proje bazlı özel yazılımlar üretmek istiyorsanız, özel sürücüler, programlar, kullanıcı taraflı uygulamalar oluşturmak istiyorsanız C++ gerçek anlamda bulunmaz bir veli nimettir.
Eğer C++ size ilk aşamada zor geliyorsa pes etmeyin. Diğer dillere göre öğrenim kolaylığı biraz daha yukarı seviyededir fakat internet üzerinden edineceğiniz bilgiler, aldığınız eğitimler mutlaka size yardımcı olacaktır. Yine de buna rağmen sıkıntı ve güçlük yaşıyorsanız C programlama dilinden başlayıp level düşürebilirsiniz akabinde C++ a yeniden geçiş sağlayabilirsiniz.
Unutmayın yazılım işinde en önemli ve altın kural sabırdır.
Yazılımı Nereden Öğreneceğim
Yazılım artık sadece üniversitelerde veya liselerin belirli bölümlerinde öğretilmiyor. Yazılımcı olmaya karar verdiğiniz an itibari ile artık eğitim araştırmaları yapmaya başlarsınız. Göreceksiniz ki, birçok farklı sistem karşınıza çıkacaktır. Bunlar arasında başta YouTube olmak üzere kişisel blog siteleri, online eğitim platformları ve fiziksel yüz yüze eğitimciler bulunmaktadır.
Benim sizlere tavsiyem ise yukarıda belirttiğim gibi öncelikle kararınızı verdikten sonra muhakkak bir sektör ve piyasa analizi yapmanız.
Ardından teorik bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bunun içinde, bu alanda uzmanlaşmış kişilerin blog sitelerini takip etmek ve teorik bilgiyi buradan edinmek.
Bir sonraki aşamada ise artık işin içine girmeye hazırsınız demektir veyahut kendinizi uygulama anlamında hazır hissettiğinizde online bir eğitim satın alarak bu işi pekiştirmeniz gereklidir.
Daha sonraki aşama ise sadece pratik. Kendinize, daha öncesinden yazılmış projeler bulun ve bunu kendiniz de yazmaya gayret gösterin. Pratik ile zamanla her şey rayına oturacaktır. Piyasadaki sayılı insandan olmamanız için hiçbir sebep yok.
Yorumlarda fikirlerinizi belirtmekten kaçınmayın. 🙂
Yeni başlayanlar için gerçekten yararlı ve yol gösterici bir çalışma olmuş. Her şey çok detaylı ve açık bir şekilde gösterilmiş. Herkesin kolayca öğrenebileceği bir şekilde anlatılmış. Bende hemen başlıyorum 👍
Yazılıma başlamak isteyenler için muhteşem bir yazı olmuş. Yazılım gibi geleceği parlak bir bilime yönelmek hata olmayacaktır. Bu tarz yazıların gelmesini isterim.
Teşekkürler Akif hocam, takipte kalmaya devam edin 🙂
Kaleminize sağlık, çoğu kişi bu konuda çok sıkıntı çekiyor. İnsanlara böylesine güzel dokunuşlar yapmanız çok hoş. Belki içimizden biri yazılıma bu yazı ile başlayacak ve ileride çok güzel projelere imza atacak 🙂 takipteyiz
Güzel düşünceleriniz ve yorumlarınız için çok teşekkür ederim Oğuzhan hocam. Sektöre değer katan nadide insanlardansınız…