Bir web geliştirme uzmanı mısınız? Ya da bir web sitesi sahibi? Peki, sitenizin tasarım ve geliştirme aşaması bittikten sonra(ya da bizim genelde öyle sandığımız durumlarda) yapmamız gereken çok önemli bir işlem daha var mıdır?
Cevap; kesinlikle evet! Web sitenizin Google ve diğer arama motorlarında tanımlanmasını ve daha hızlı bir şekilde indeks almasını istiyorsanız, muhakkak arama motorlarına kendinizi tanıtmalısınız. Peki, bu işlem ne için bu kadar önemli? Bu sorunun birden fazla cevabı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;
- SEO çalışmalarınızı tam anlamıyla yerine getirmek,
- Sitenizin analizlerini yapabilmek,
- Arama motorlarına sitenizi tanıtarak artık İnternet Dünyası’nda bir yer edinmek,
Ve çok daha fazlası için web sitenizi arama motorlarına eklemek durumundasınız. Peki, arama motorlarına sitenizi nasıl ekleyeceksiniz? Bunu 2 tür yöntemle yapmanız mümkündür. Birincisi, manuel olarak. İkincisi, eklenti aracılığı ile.
Merak etmeyin her 2 yöntemde gayet basit ve anlaşılır. 🙂
1- Manuel Olarak Sitenizi Google’ye Ekleyin
Web sitenizi Google üzerine eklemek ve diğer bir deyişle mülk sahibi olmak istiyorsanız ilk olarak arama motorunuzu açın ve arama kutucuğuna ‘webmaster tools’ veya ‘search console’ yazın.
Ardından Google Search Console aracına erişmiş olacaksınız. Karşınıza çıkan ekranda “Şimdi başla” butonuna tıklıyor ve ardından gmail adresinizi yazacağınız platform ile karşılaşıyorsunuz. Bilgilerinizi doldurduktan sonra artık Search Console aracını kullanabilirsiniz.
Şimdi sırada karşınıza 2 farklı türde seçenek gelecektir. Bunlardan biri “Alan adı” bir diğeri ise “URL ön eki” seçeneğidir. Biz sitemizi tanımlamak için “URL ön eki” kısmından devam edeceğiz. Bu kısmın hemen altında bulunan kutucuğa, Google arama motoruna tanıtmak istediğiniz sitenin URL adresini kopyalayıp yapıştırıyorsunuz. Ardından ‘DEVAM’ butonuna tıklayın.
Şimdi karşınıza sitenizin sahipliğini doğrulama seçenekleri sıralanacaktır. Bu yöntemlerin amacı, gerçekten girmiş olduğunuz URL ye bağlı bulunan web sitesinin size ait olduğunu, yetki sahibi olduğunuzu doğrulamaktır.
Burada 5 farklı doğrulama yöntemi bulunmaktadır. Genel itibari ile(benim de en çok kullandığım doğrulama yöntemi) HTML etiketi doğrulama yöntemi ile site sahipliği doğrulanmaktadır. Sizlerin de bunu yapmasını tavsiye ediyorum.
HTML etiketi yöntemine tıkladıktan sonra karşınıza bir kod gelecektir. Bu kodun tamamını kopyalayın. Ardından sitenizin yönetici paneline geri dönün.
WordPress için kontrol paneliniz üzerinden Görünüm > Tema Düzenleyici adımlarını takip edin.
Tema düzenleyici panelinize eriştikten sonra sayfanın sağ kısmında temanızın dosyalarını göreceksiniz. Bu dosyalardan Tema üst bölümü(header.php) seçin.
Kopyalamış olduğunuz kodu ilk <head> </head> etiketleri arasına yapıştırıp, sayfanın altından Dosyayı Güncelle butonuna tıklayın. Artık yapmış olduğunuz değişiklikler kaydoldu.
Şimdi artık işlemlerimizi sonlandırmak ve mülkümüzün tanımlanmasını tamamlamak üzere Search Console’e geri dönelim ve kopyalamış olduğumuz kodun hemen altındaki “DOĞRULA” butonuna tıklayalım. Adımlar üzerinde herhangi bir hatada bulunmadıysanız artık siteniz Google arama motoruna tanıtıldı. Tebrikler! 🙂
2- Eklenti İle Sitenizi Arama Motorlarına Ekleyin
Manuel olarak işlemleri gerçekleştiremediyseniz veya problem yaşamaktaysanız o zaman eklenti yolu ile de web sitenizi arama motorlarına tanıtabilirsiniz. Yazının başlarında da belirttiğim gibi sitenizi Webmaster araçlarına(Search Console, Google Analytics gibi) ekleyerek SEO puanınızı hatırı sayılır derecede arttırabilirsiniz. Bundan dolayı muhakkak sitenizi tanımlamayı es geçmeyin.
Hangi eklenti ile bu işlemleri yapacağımızı merak ediyorsanız cevap, Yoast SEO.
Eğer Yoast SEO eklentisini daha öncesinde web sitenize kurulumunu gerçekleştirmediyseniz, kontrol paneliniz üzerinden Eklentiler > Yeni ekle yolunu takip edip, eklenti arama kutucuğuna Yoast SEO yazarak, eklentiyi bulduktan sonra kurup, etkinleştirebilirsiniz.
Yoast SEO’yu etkinleştirmenizin ardından ayarlar(settings) seçeneğine tıklayınız. Burada karşınıza 3 farklı seçenek gelecektir.(Yoast SEO sürümüne göre bu sayı değişiklik gösterebilmektedir.) Seçeceğimiz kısım; ‘Web yöneticisi araçları’.
Bu kısma geldikten sonra, 4 farklı arama motoru(Google, Yandex, Bing, Baidu) için doğrulama kodu bölümleri gelmektedir. Arama motoru isimlerinin yanından bulunan kutucuğun hemen altında mavi renk ile doğrulama kodlarına erişebileceğiniz linkler verilmiştir. Bu linklere tıklayarak ilgili arama motorunun sahiplik doğrulayıcı kısımlarına ulaşabilirsiniz. Gerekli adımları tamamladıktan sonra artık doğrulama kodlarınız Yoast SEO ile tamamlanmış olacaktır.
Artık sizde Google ve diğer arama motorlarında varlığınızı tescillemiş oldunuz. Tebrik ederim.
Peki, Search Console sadece sitenizi Google arama motoruna tanımlamakla mı görevli? Hayır. Search Console, Google’ın biz site sahipleri için geliştirmiş olduğu ücretsiz ve çok amaçlı kullanılabilen bir webmaster aracıdır. Bu araç sayesinde paylaştığınız yazılarınızı, yayımladığınız veya güncellediğiniz sayfaları hemen buraya bildirerek Google arama motoru örümceklerinin sitenizi daha erken indekslemesini ve dolayısıyla SEO açısından rakiplerinizden daha önde olmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda siteniz hakkında sizlere birçok bilgi, rapor ve iyileştirme önerileri sunmaktadır. Search Console ve webmaster araçları ile ilgili daha detaylı bir yayınım yakında gelecektir. Takipte kalınız. 🙂
Aklınıza takılan sorularınızı veya başka bir eklenti ile web sitenizi arama motorlarına tanıtmayı gerçekleştirdiyseniz yorumlarda paylaşmaktan lütfen çekinmeyin. Sağlıkla kalın…