İnternet üzerinde yer almak için haklı olarak bir web sitesine ihtiyacınızın olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bu işlemi gerçekleştirmek için öncelikle belirli bir ücret ödeyerek bir alan adı ve hosting hizmetine ihtiyacınız vardır. Peki, aynı zamanda herhangi bir ücret ödemeden de web sitesi oluşturmak mümkün mü? Cevabı, ‘evet’.
Ücretsiz olarak bir internet sitesi geliştirmek istiyorsanız bunu localhost üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Localhost Nedir?
Bilgisayarınız üzerinde çalışmalarınızı yapabileceğiniz bir sunucudur. Kelime anlamı ile de ‘yerel sunucu’ anlamına gelmektedir. Özellikle yazılım geliştiricilerinin çoğu zamanda kullandığı bir sistemdir. Keza localhost üzerinde yapacağınız her işlemi, denemeyi, sürümü sadece kendi bilgisayarınız üzerinde görebileceksinizdir ve erişim izni vermediğiniz sürece sizden başka kimse bu sisteme erişemeyecektir.
Yerel sunucunuz diğer kullanıcılara açık olmadığından dolayı tamamıyla güvenli bir sistemdir. Arama motoruna eriştikten sonra URL kısmına “localhost” veya “127.0.0.1” yazarak yerel sunucunuza erişebilirsiniz. Tabi, daha öncesinde localhosta erişmeniz için gerçekleştirmeniz gereken birkaç adım vardır. Şimdi bu adımları sırası ile adım adım takip edelim.
Hypervisor(Hipervizör)
Yerel sunucunuzun üzerinde çalışmalar gerçekleştirmek için öncelikle bir hypervisor(hipervizör)’e ihtiyacınız vardır.
Hypervisor, sanal makine monitörü yani, localhost sisteminin çalışması için gerekli olan yazılımdır. Bunun için ‘WampServer’ programını indirmeniz gerekmektedir. WampServer’e alternatif olarak XAMPP veya MAMP programlarını da kurabilirsiniz.
WampServer Nedir?
Yazılım geliştiricilerinin yerel bilgisayarlarında yaptıkları işlemleri görmelerini sağlayan Apache web sunucusudur. WampServer ile yerel sunucunuza erişebilir, uygulamalarınızı burada geliştirebilir, tasarlayabilir ve denetleyebilirsiniz.
Şimdi bu program nasıl kurulur, ne yapmak gerekir? Devam edelim…
WampServer Kurulumu
WampServer’i kurmak için arama motoruna ‘wampserver’ yazabilir veya buraya tıklayarak doğrudan ilgili siteye erişebilirsiniz. Ardından arama motoru sonuçlarındaki ilk çıkan siteye(wampserver.com) tıklayın. Site içerisinde sayfayı aşağı doğru kaydırarak ‘indir(download)’ kısmına geldikten sonra karşınıza 2 tür sistem sürümü çıkacaktır. Bilgisayarınızın özelliğine göre 32 bit veya 64 bitlik sürümün üzerine gelip tıklıyorsunuz. Akabinde açılan yeni sayfada otomatik olarak wampserver bilgisayarınıza indirilmeye başlayacaktır.
İndirme işlemi tamamlandıktan sonra wampserver’i kurmak üzere ilgili dosyaya gelin ve çalıştırın. Standart bir kurulum haritası olan wampserver de bitiş aşamasına kadar ‘ileri(next)’ tıklayarak kurulumu tamamlayabilirsiniz. Kurulum tamamlandıktan sonra sıra, localhost’a nasıl erişeceğinize geldi.
WordPress Kurulumu
Bu yazımda ‘ücretsiz olarak web sitesi kurulumunu’ konu olarak ele aldığımdan dolayı localhost sistemimize ayrıca WordPress’i kurmamız gerekecektir. Bunun için arama motoruna ‘wordpress indir’ yazarak veya buraya tıklayarak doğrudan erişim sağlayabilirsiniz. Çıkan arama motoru sonuçlarındaki ilk sayfaya gidiniz. Site üzerinde karşınıza WordPress sürümü ve indirme butonu çıkacaktır. İndirdiğiniz wordpress .zip dosyasını artık bilgisayarınız üzerinde bulabilirsiniz.
WordPress’i, WampServer üzerine kurmamız gerekmektedir ki localhost üzerinde çalışabilelim. İlk olarak WampServer klasörümüze erişmemiz gerekmektedir. Sırası ile;
- wamp64 klasörüne gidin,
- www dosyasına gidin(localhost üzerinde çalışacağınız dosyaları buraya atmalısınız.),
- Ardından sağ tıklayarak ‘yeni klasör’ oluşturun(Burada klasörümün ismini ‘wordpress’ yaptım.),
- Açmış olduğunuz klasörün içine girin,
- İndirmiş olduğunuz wordpress’in .zip dosyasını açın,
- .zip dosyası içerisinde karşınıza çıkan bütün dosyaları kopyalayın,
- WampServer üzerinde oluşturmuş olduğunuz klasörün içerisine kopyalayın.
Artık localhostumuz üzerine WordPress sistemini tanıtmış ve entegrasyonunu gerçekleştirmiş olduk.
Localhosta Erişim
Yerel sunucunuza erişmek için ilk olarak WampServer’i çalıştırmanız gerekecektir. Çalıştığından emin olmak için bilgisayar ekranınızın sağ alt köşesinde, saat ve tarih yazan kısmın hemen yanında ‘gizli simgeleri göster’ ikonuna tıklayın ve WampServer logosu yeşil renkte ise, programınız çalışıyor demektir.
Daha sonra arama motorunuza giderek URL kısmına “localhost” yazabilir veya “127.0.0.1” yazarak yerel sunucumuza erişebiliriz.
Açılan yeni sayfada, WampServer içerisinde oluşturmuş olduğumuz dosyalar karşımıza çıkacaktır. Ben, klasörümün ismini ‘wordpress’ yapmıştım. İlgili klasöre tıklıyoruz.
Ardından WordPress’in kurulum aşamasına geçiyoruz. Kurulumun ilk aşamasında “Başlayalım!” butonuna tıkladıktan sonra karşımıza veritabanı ismi, veritabanı kullanıcı adı, parola, veritabanı sunucusu ve tablo ön eki bölümleri karşımıza gelecektir.
Bu bölümü doldurmak için yapmamız gereken basit bir işlem vardır; arama motorunuz üzerinde yeni bir sekme açın ve URL kısmına “localhost/phpmyadmin” yazın.
Kullanıcı adına “root” ve parola kısmına ise hiçbir şey yazmayın(boş kalacak). Artık veritabanı sistemine eriştiniz. Burada yeni bir veritabanı oluşturmanız gerekecek. Sayfanın sol tarafındaki “+” simgesine tıklayın ve veritabanınıza bir isim verin. Ardından “Oluştur” seçeneğine tıklayın. Artık, çalışmalarınızı gerçekleştireceğiniz veritabanını oluşturmuş oldunuz.
Veritabanını oluşturduktan sonra tekrar kurulum aşamasına geçin.
Sırası ile yapmanız gerekenler;
- Veritabanı ismine, “oluşturmuş olduğunuz veritabanı ismini” yazın,
- Kullanıcı adı kısmına “root” yazın,
- Parola kısmına hiçbir şey(boş bırakın) yazmayın,
- Veritabanı sunucusu’na “localhost” yazın,
- Tablo ön eki, wp_ olarak kalabilir.
Bu aşamaları tamamladıktan sonra “Gönder” butonuna tıklayın ve açılan yeni sayfada “Kurulumu çalıştır” seçeneğine tıklayın.
Ardından yapmanız gereken standart WordPress kurulumunda olduğu gibi site ismi, sloganı, kullanıcı adı ve parolayı oluşturmaktır.
Tebrikler! Localhost üzerine WordPress’i kurdunuz. Artık çalışmalarınızı burada gerçekleştirebilirsiniz. Localhost üzerinde çalıştığınızı düşünerek herhangi bir kısıtlamaya maruz kalacağınızı sakın düşünmeyin. İstediğiniz temayı, istediğiniz eklentiyi kurabilirsiniz. Online olarak gerçekleştireceğiniz işlemlerden hiçbir farkı yoktur.
Eğer WordPress ile site kurulumu hakkında ön bilginiz veya tecrübeniz yok ise ilgili bu paylaşımım tam da sizlere göre. Web sitesi kurma konusunda hiçbir bilgi sahibi olmasanız dahi kırmızı ile belirttiğim yazımı okuduktan sonra kolaylıkla işin üstesinden geleceksinizdir.
Yorumlarda düşüncelerinizi belirtmekten çekinmeyin 😊.
Merhabalar yukarda localhostta erişim vermediğimiz sürece başka kullanıcıların göremeyeceğine değinmişsiniz. Peki localhostta çalışmalarımız bittikten sonra internet üzerinde görünmesi için ne yapmamız gerekiyor?
Merhaba Gülnur Hanım. Bu işlemi çok kolay bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik sadece 1 eklenti yardımıyla… Bunu detaylı ve görsel olarak anlattım. Buraya tıklayarak ilgili içeriğimi inceleyebilirsiniz. Ayrıca YouTube kanalımı da takip ederek WordPress, yazılım, siber güvenlik ve daha birçok konu hakkındaki eğitim videolarımı izleyebilirsiniz. Sağlıcakla kalın…
phpmyadminde sifre girmeden kabul etmiyor. malesef neden yapar
Merhabalar Cem Bey, bu sorunun birden fazla sebebi olabilir. Öncelikle ön belleğinizi ve tarayıcı geçmişinizi silebilirsiniz. Buna karşın halen sorun düzelmediyse wampserver üzerinden şu işlemleri sırasıyla yapabilirsiniz;
WampServer’in kurulu olduğu dosya dizinleri arasından, /wamp/apps/phpmyadmin/config.inc.php dosyasını açınız. Akabinde
$cfg[‘Servers’][$i][‘user’] = ‘root’; // MySQL user
$cfg[‘Servers’][$i][‘password’] = ”; // MySQL password <– "buradaki password yazılı kısma kendinize özgü bir şifre giriniz(her ihtimale karşın Türkçe karakter kullanmayınız.).Normal şartlarda kesme işaretleri içerisi boş olur. Yani root veya password yazmaz." Akabinde dosyayı kaydedip WampServer servislerinin tümünü yeniden başlatınız. Kuvvetle muhtemel problem ortadan kalkacaktır. İyi çalışmalar diliyorum... 🙂
wamp64 dosyasını bulamıyorum
Selamlar Tahir Bey. Kurulumda bir hata olması ihtimaline karşın wampserver’i kaldırıp yeniden kurabilirsiniz. Eğer sorun yaşıyorsanız, YouTube kanalımdaki bu videomda işinize yarayabilir; https://bit.ly/3von2J
Merhaba, WordPress eğitimi yazılı materyale nereden ulaşabiliriz ?
Merhabalar,
YouTube kanalımdaki 2 saatlik A’dan Z’ye WordPress eğitimimin açıklama kısmından erişebilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=2ovVbWu25Dk
bir şey sormak istiyorum wamp serveri kurarken ileri ileri yapıyorum ama l accepti işaretledikten next diyip o sarılı yeride next yaptığımda hata veriyor “VC_2010_REDIST__X86 – Visual C++ 2010 SP1 Redistributable package (x86) ** NOT INSTALLED *****” hatasını baya veriyor 5-6 tane yılları farklı neden oluyor ve nasıl düzeltebilirim ?
Merhabalar Fadime Hanım. Bahsettiğiniz hata, ilgili dosyanın yüklü olmadığını belirtiyor. VC_2010_REDIST__X86 – Visual C++ 2010 SP1 yükledikten sonra kurulum işlemine devam edebilirsiniz.